Muzej osobnih priča

Muzej osobnih priča u Osijeku izložbeni je prostor koji prikuplja i čuva osobne priče nacionalnih i drugih manjina te marginaliziranih skupina. Nastao je iz potrebe da u zajednicama u kojima živimo i djelujemo, preispitujemo uvriježena stajališta i predrasude o manjinama. Kroz “ja” formu, putem koje se manjine rijetko kada imaju priliku izraziti u javnom prostoru, kroz fotografiju, predmet i dokumentarni videozapis Muzej osobnih priča prezentira narative na drugačiji način.

Komuniciranjem osobnog u Muzeju osobnih priča, pripadnici manjina izlaze iz nametnutih okvira folkloristike ili socijalne tematike i postaju protagonisti narativa. Kroz priče ih osnažujemo, a od njihove svakodnevice stvaramo umjetnički eksponat koji osim što je zabilježen, postaje i trajno svjedočanstvo, univerzalni predmet komunikacije u javnom i osobnom prostoru. Progovarajući o univerzalnim temama, pripadnicima manjina omogućujemo iskorak iz generalizacije i stereotipizacije , a osobne narative percipiramo kao most empatije. Osobne priče nisu samo osnažujuće za one kojih ih pričaju, već i za one koji ih slušaju. One nam daju priliku da bolje razumijemo svijet oko sebe i otvaraju nas prema ljudima i iskustvima koje do sada nismo imali priliku čuti i upoznati.

Muzej osobnih priča otvoren je u rujnu 2020. kao rezultat projekata Muzej osobne povijesti Roma i Štruca kulture. Muzej osobne povijesti Roma provodio se tijekom 2018.i 2019. na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, a rezultirao je izložbom Priče Roma koja je publici predstavljena u Osijeku, Rijeci i Zagrebu. Projekt Štruca kulture provodio se tijekom 2019. i 2020. u Osijeku, a rezultirao je izložbom Priče Židova. Oba projekta sufinancirana su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Priče Židova i Priče Roma čine stalni postav Muzeja, a ideja je kroz godine isti nadograditi s osobnim pričama i drugih manjina i marginaliziranih skupina.