NEWS

GATHER UP, WE HAVE A LINE-UP!

GATHER UP, WE HAVE A LINE-UP!

GATHER UP, WE HAVE A LINE-UP!

Srđan Kovačević

The world premiere of FACTORY TO THE WORKERS by Srđan Kovačević will take place at Sheffield Documentary Festival🔥Our film is part of the International Competition

EKRAN+ 2020 – FADE IN predstavlja 1 od 2 projekta na tom europskom programu stručnog usavršavanja!-EN

Diplomci redatelja Hrvoja Mabića i Veliki medvjed Filipa Filkovića dva su hrvatska projekta, od njih ukupno devet, odabrana za europski program stručnog usavršavanja koji se usredotočuje na proces kreativne predprodukcije, a namijenjen je ključnim kreativnim osobama na filmskom projektu EKRAN+.

Diplomci, inače prvi igrani dugometražni film Hrvoja Mabića, drugačija su coming of age priča u kojoj su jake intimne drame tijesno povezane s jednim historijskim momentom – američkim predsjedničkim izborima 2016. godine. Osim režije, Mabić potpisuje i scenarij. Producentica je Sabina Krešić, a film nastaje u produkciji kuće Fade In.

Veliki medvjed Filipa Filkovića žanrovski se može pozicionirati kao drama s elementima trilera i avanturističkog filma. Priča je to o Davidu i Roku, dva otuđena brata, koji odluče provesti vikend na planini kako bi izgladili vlastiti odnos. Stariji brat Rok je u djetinjstvu skrivio Davidovu sljepoću, zbog čega ih progone osjećaji zamjeranja i krivnje. Dok tinjajuće razmirice podižu tenzije, svađe se izmjenjuju s novootkrivenim osjećajima bliskosti, a braća će morati naučiti ponovno vjerovati jedan drugome ukoliko žele preživjeti.

Scenarist i redatelj je Filip Filković, suradnica na scenariju Dora Šustić, a iza projekta stoji produkcijska kuća Antitalent.

Tijekom prve sesije, koja traje od 2. do 5. ožujka, sudionici analiziraju svoje treatmente, sudjeluju u pitchingu, izrađuju vizualne prezentacije svojih projekata i pripremaju se za drugu i treću sesiju, a sve pod mentorstvom Wojciecha Marczewskog, Udayana Prasada i Denijala Hasanovića. Posebna gošća radionice je producentica i EAVE stručnjakinja Roshanak Behesht Nedjad. Druga sesija počinje 16. i traje do 24. travnja, treća se održava od 15. do 23. lipnja 2020. godine, a zaključni dio programa bit će održan u prosincu.

EKRAN+ je europski program stručnog usavršavanja koji organizira poljski Wajda Studio i Wajda School, namijenjen specifično segmentu kreativne predprodukcije dugometražnih filmova koji se od 2007. odvija u partnerstvu između nositelja projekta: Studija i filmske škole Andrzej Wajda i mnogobrojnih europskih filmskih fondova i europskih organizacija stručnog usavršavanja filmskih profesionalaca kao što su FOCAL (Švicarska), Austrijski filmski institut (Austrija), Litvanski filmski centar (Litva) i Hrvatski audiovizualni centar te uz financijsku podršku Programa Creative Europe/MEDIA Europske unije.

izvor: https://www.havc.hr/infocentar/novosti/dva-hrvatska-projekta-na-europskom-programu-strucnog-usavrsavanja-ekran-2020Hrvoje Mabic

“PUSTI DOBRE, PUSTI” UPLOVLJAVA U DOKUKINO KIC!-EN

“PUSTI DOBRE, PUSTI” UPLOVLJAVA U DOKUKINO KIC!-EN

Pobjednički filmovi lanjskog, 16. Liburnia FF-a, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se svako ljeto održava u Opatiji, stižu i do Zagreba, uz prisustvo svih autora! Tri od četiri filma su zagrebačke premijere! Jedna od tih premijera je i zagrebačka premijera našeg filma “PUSTI DOBRE, PUSTI”.

Projekcija je ovoga petka (15.ožujka 2019.) u 21 sat!

FADE IN-u ODOBRENA SREDSTVA ZA NOVI EU PROJEKT!-EN

Projekt pod nazivom Štruca kulture provodi se u partnerstvu: Fantastično dobra institucija – FADE IN; Nansen dijalog centar iz Osijeka; Grad Osijek; Romski resursni centar iz Darde; Hrvatsko društvo kulturnog turizma iz Osijeka.

Štruca kulture je odgovor na problem nedostatka javno–civilnog partnerstva u procesu kreiranja kulturno–umjetničkih sadržaja u Osijeku, a koji modelom proširene suradnje i participativnog odlučivanja udruga te zainteresiranih građana postiže održivost u razvoju, implementaciji i proizvodnji interkulturnih i urbanih sadržaja u Društveno–kulturnom centru Stara pekara.

Ciljevi projekta su: Izraditi strategiju razvoja, kreirati sadržaj i stvoriti model sudioničkog upravljanja Društveno–kulturnim centrom Stara pekara u Osijeku kroz partnersko i suradničko umrežavanje Grada Osijeka i 20 udruga te 50 članova i zainteresiranih građana te kontinuiranu promociju istog; Jačati kapacitet 11 članova Projektnoga tima i 20 suradnika iz drugih organizacija civilnoga društva kroz teorijsku edukaciju i praktičnu primjenu znanja; Definirati program u suradnji s ciljanom publikom i producirati 50 besplatnih kulturno–umjetničkih programa; Otvoriti Muzej osobnih povijesti i definirati sadržajni okvir Društveno–kulturnog centra Stara Pekara.

Projekt traje 24 mjeseca i obuhvaća sljedeće faze: Edukacija, mehanizmi upravljanja i strategija razvoja Društveno–kulturnog centra Stara pekara i Muzeja osobnih povijesti; Kreiranje sadržaja i prilagodba dijela prostora Društveno–kulturnog centra Stara Pekara; Edukacija prikupljača osobnih povijesti i priprema muzejskog postava; Pilot program za posjetitelje, strategija i evaluacija. Fade In će s partnerima sudjelovati u postavljanju okvira DKC-a i realizirati Muzej osobnih povijesti – jedinstvenu kulturnu i turističku destinaciju koja interkulturalnost postavlja za osnovicu identiteta grada i regije.

Projekt traje od listopada 2018. do listopada 2020. godine, a financiran je sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, u ukupnom iznosu od 2.378.616,17 kn prihvatljivih troškova projekta.

 

“PUSTI DOBRE, PUSTI” U PROGRAMU 22. MEĐUNARODNOG DOKUMENTARNOG FESTIVALA U JIHLAVI-EN

“PUSTI DOBRE, PUSTI” U PROGRAMU 22. MEĐUNARODNOG DOKUMENTARNOG FESTIVALA U JIHLAVI-EN

Film “Pusti Dobre, pusti” autorice Vlatke Vorkapić uvršten je u službeni program 22. Međunarodnog dokumentarnog filma Jihlava u Republici Češkoj. Film koji tek kreće u kino distribuciju, svoju je nacionalnu premijeru doživio na Festivalu Mediteranskog Filma Split gdje je osvojio nagradu publike. Svoju drugu nagradu publike, kapetan Dobre i njegova posada, osvojili su i na Liburnia Film Festivalu ovoga ljeta.

Film se u Jihlavi prikazuje u sklopu službenog natjecateljskog programa naziva “Between the Seas” (Između mora). Ovaj natjecateljski program okuplja redatelje iz Srednje i Istočne Europe, a nagrada koja se dodijeljuje glasi – Nagrada za najbolji dokumentarni film Srednje i Istočne Europe.

Osim u konkurenciji, “Pusti Dobre, pusti” naći će se i na filmskom marketu East Silver.

KINO PREMIJERA “ZABAVA” I “PUSTI DOBRE, PUSTI”-EN

KINO PREMIJERA “ZABAVA” I “PUSTI DOBRE, PUSTI”-EN

U četvrtak, 11. listopada u 20 sati u Art-kinu će se održati premijera dokumentarnog filma Pusti Dobre, pusti redateljice Vlatke Vorkapić kao i premijera kratkometražnog filma Zabava redatelja Bojana Mrđenovića.

Dokumentarni film Pusti Dobre, pusti redateljice Vlatke Vorkapić osvojio je nagradu publike na 11. Festivalu mediteranskog filma, kao i na Liburnia Film Festivalu 2018. godine. Također, bit će prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu Ji.hvala u Češkoj koji se održava od 25. do 30. listopada. Film prati posadu kapetana Dobre na brodu Bočac koji doprema vodu na nekoliko udaljenih otoka poput Kornata, Unije i Suska. Kapetanu pomažu dva mlada stažista koji se tek uče novom poslu te ih on u komičnim epizodama uspoređuje s likovima iz animiranog filma A je to. Nešto manje komična neprestana je borba protiv birokracije, lošeg menadžmenta i bahatih turista s kojom se Dobre suočava. Naslovnu pjesmu filma Pusti Dobre, pusti izvode Marijan BanIvanka Mazurkijević.

Prije filma Pusti Dobre, pusti premijerno će se prikazati i kratkometražni film ZabavaBojana Mrđenovića. Film prikazuje mase mladih ljudi koji se slijevaju na plažu Zrće na Pagu u potrazi za ljetnom zabavom i avanturama. Istražujući prostore intimnosti koji nastaju unutar dinamike grupe, Zabava preispituje koliko smo podložni utjecaju mase tijekom anonimnosti noćnih izlazaka. Pojačane emocije koje se kroz noć razvijaju na plaži postaju prilika za ulazak i istraživanje jedne paralelne realnosti. Film je prikazan u regionalnoj konkurenciji na Liburnia Film Festivalu i na UNSEEN mini film festivalu.

Premijerama u riječkom Art-kinu će prisustvovati redateljica Vlatka Vorikapić i redatelj Bojan Mrđenović te producentice Morana Komljenović i Sabina Krešić (FADE IN).

PROGRAME UDRUGE FADE IN PODRŽAVAJU