Diplomci redatelja Hrvoja Mabića i Veliki medvjed Filipa Filkovića dva su hrvatska projekta, od njih ukupno devet, odabrana za europski program stručnog usavršavanja koji se usredotočuje na proces kreativne predprodukcije, a namijenjen je ključnim kreativnim osobama na filmskom projektu EKRAN+.

Diplomci, inače prvi igrani dugometražni film Hrvoja Mabića, drugačija su coming of age priča u kojoj su jake intimne drame tijesno povezane s jednim historijskim momentom – američkim predsjedničkim izborima 2016. godine. Osim režije, Mabić potpisuje i scenarij. Producentica je Sabina Krešić, a film nastaje u produkciji kuće Fade In.

Veliki medvjed Filipa Filkovića žanrovski se može pozicionirati kao drama s elementima trilera i avanturističkog filma. Priča je to o Davidu i Roku, dva otuđena brata, koji odluče provesti vikend na planini kako bi izgladili vlastiti odnos. Stariji brat Rok je u djetinjstvu skrivio Davidovu sljepoću, zbog čega ih progone osjećaji zamjeranja i krivnje. Dok tinjajuće razmirice podižu tenzije, svađe se izmjenjuju s novootkrivenim osjećajima bliskosti, a braća će morati naučiti ponovno vjerovati jedan drugome ukoliko žele preživjeti.

Scenarist i redatelj je Filip Filković, suradnica na scenariju Dora Šustić, a iza projekta stoji produkcijska kuća Antitalent.

Tijekom prve sesije, koja traje od 2. do 5. ožujka, sudionici analiziraju svoje treatmente, sudjeluju u pitchingu, izrađuju vizualne prezentacije svojih projekata i pripremaju se za drugu i treću sesiju, a sve pod mentorstvom Wojciecha Marczewskog, Udayana Prasada i Denijala Hasanovića. Posebna gošća radionice je producentica i EAVE stručnjakinja Roshanak Behesht Nedjad. Druga sesija počinje 16. i traje do 24. travnja, treća se održava od 15. do 23. lipnja 2020. godine, a zaključni dio programa bit će održan u prosincu.

EKRAN+ je europski program stručnog usavršavanja koji organizira poljski Wajda Studio i Wajda School, namijenjen specifično segmentu kreativne predprodukcije dugometražnih filmova koji se od 2007. odvija u partnerstvu između nositelja projekta: Studija i filmske škole Andrzej Wajda i mnogobrojnih europskih filmskih fondova i europskih organizacija stručnog usavršavanja filmskih profesionalaca kao što su FOCAL (Švicarska), Austrijski filmski institut (Austrija), Litvanski filmski centar (Litva) i Hrvatski audiovizualni centar te uz financijsku podršku Programa Creative Europe/MEDIA Europske unije.

izvor: https://www.havc.hr/infocentar/novosti/dva-hrvatska-projekta-na-europskom-programu-strucnog-usavrsavanja-ekran-2020Hrvoje Mabic