Bosanoga (sasvim slučajna smrt)

74', HD

2012

Da li je moguće pronaći istinu nakon trideset godina tišine, pitaju se svjedoci brutalnog ubojstva fantoma slobode jednog grada.

Film govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. Ishodište filma je pogibelj Nenada Vižina koji je posljedicom brutalnosti tadašnjeg sistema izgubio život. Nakon njegove smrti pokrenuta je peticija kojom se tražilo provođenje istrage u SUP-u, što je jedinstven slučaj u povijesti bivše Jugoslavije. Uslijedila su ispitivanja, prijetnje izbacivanjem s fakulteta, prokazivanja i sl. Film problematizira mehanizam straha kao integralnog dijela političkih sistema i oslikava jedinstven kreativni umjetnički bunt koji se dogodio u Rijeci upravo kao reakcija na strah i nemoć. Film odaje počast univerzalnoj žrtvi vremena i ksenofobičnog društva bez obzira na društveni sistem i političku ideologiju. Namjera filma je, kroz slučaj Nenada Vižina, ukazati na besmislenost smrti u sistemu koji ne trpi različitost, nekad, ali i danas.


autori i ekipa


Režija: Morana Komljenović
Scenarij: Morana Komljenović
Kamera: Iva Kraljević
Montaža: Iva Kraljević
Glazba: Vlado Simčić Vava
Producentica: Morana Komljenović

nagrade


2012.

8. ZagrebDox

Posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji


21. Dani hrvatskog filma

Nagrada Fade In-u za najboljeg producenta za filmove „Oblak“ M. Sikavice i „Bosanoga (sasvim slučajna smrt)“ M. Komljenović